Moje trampská romance

Občas jsem na trampských akcích dotazován mladíky na svoje prastaré písničky, které jsem napsal jako teenager začátkem osmdesátých let na Oslavce. Abych byl upřímný, tak nebýt osadníka 2 UNRRA Michala Kupsy zvaného Kapsa, ani bych nevěděl, že jsem něco takového vůbec kdy stvořil. Není divu, protože od té doby uplynulo hodně let a téměř celou tu dobu jsem se věnoval hudbě profesionálně. Jen tak pro představu na OSA mám registrovaných přes 200 skladeb. To už člověk ztratí přehled o tom co vlastně napsal před 30 lety. Jak už jsem předznamenal, tak Kapsa mi ve vzpomínání hodně pomáhal. Některé písničky totiž za ta léta začaly žít vlastním lidovým životem v moravských trampských osadách. Píseň „Pátkem to začíná“ (Oslavka) a „Zbraně“ udržovaly při životě hlavně osady Jasinka, nebo Mňouci. Texty, akordy a melodii mi pak oživil Aleš Jakš, který ke mě kdysi chodil na hodiny kytary a vlastní i moje původní rukopisy. Koukal jsem na to jako blázen, ale pak mi to začalo rychle naskakovat.

Když jsem před třemi roky začal pracovat na albu Blues Dřevorubce, tak jsem pronikal do své ranné trampské tvorby čím dál tím víc. Najednou se objevily i dvě písně které jsem ještě napsal pro brněnské trampy kolem roku 2000 a nazval je prostě Pro kamarády 1 a 2. Jednu z písní otextoval dlouholetý kamarád Sava Kliměš (Slimák) a druhé se ujal známý trampský bard Jožka Jégr. Zatím co Slim s TE Bandem natočili písničku „Pro kamarády“ na skvělé album Poslední noc, „Náš strýček Swing“ zcela zapadnul. Jožka zkrátka zemřel a skladba zůstala někde v šuplíku. Objev přišel až s kompletací zpěvníku Jožky Jégra do kterého se pustili Michael Antony (Tony) se Zdeňkou Riedlovou. Právě její zásluhou píseň přežila, protože mě neúnavně upomínala o notopis a korektůru.

Když vyšlo úspěšné album Blues Dřevorubce, napadlo mě kouknout se do šuplíku jestli se tam neválí ještě nějaké trampské swingovky a vono jo. Mno a jak se říká všechno špatný pro něco dobrý tak když jsem si zlomil letos v létě ošklivě kotník a trávil jsem přes 2 měsíce v posteli s vnější fixací, začal jsem pomalu kompletovat další trampské album na které bych zařadil mimo nových písní i ty staré kusy. Doteď si na tu nohu nestoupnu, chodím o berlích a asi ještě dlouho budu. Naštěstí ruce jsou v pořádku!

Nedávno jsem oslovil kamarády ze kterých obvykle padají krásné texty a uvidíme co z toho vznikne. Pomalu už začínáme zkoušet se skvělým basistou a kamarádem Tarasem Vološčukem. Držte mi palce ať to dám nějak dohromady a může vyjít další pěkné album. No ale hlavně ať se mi co nejdřív uzdraví ta noha!!!

Moji práci můžete podpořit příspěvkem na účet: 7002860217/0100, na PayPal , nebo nákupem zboží na mém webu: www.romanpokorny.com.

Napsat komentář